zondag 29 januari 2017

Woordelijk

 Het derde 'Ochtendgebed' als titel. Eerder was er een in dec 2014 en daarvoor in nov 2013. Het woord komt verder nog in 6 blogstukjes voor, maar dat is minder interesssant. Was prettig geweest als de bezoekersstatistieken van Google zo gedetailleerd zouden zijn als de zoekfunctie binnen het blog. Het zou natuurlijk prachtig zijn om in de ruim 4000 bijdrages geen titeldubbelingen te hebben. Soms let ik erop, soms niet en soms kom ik er niet omheen of weet gewoon niks beters te verzinnen.

 Mijn woordenschat is, denk ik, niet aan de karige kant, dus het gemiddelde van 10.000 woorden wat ik ooit ergens zag, slaat niet op mij. Andere getallen spreken van 38.000 tot 42.000 woorden met een theoretisch maxium van 250.000. Meer Nederlandse woorden zijn er schijnbaar niet. Ik ga het niet na tellen. Alles hangt natuurlijk af van je definitie van 'woordenschat'. Moet het parate kennis zijn, moet je het herkennen, moet je de betekenis weten per woord en/of in zinsverband, het kunnen gebruiken, etc. etc.

 Laat ik me voor het gemak 50.000 woorden toekennen. Een pagina in een boek bevat globaal 250 worden. Dan zou ik dus een boek moeten kunnen vol schrijven van 200 pagina's zonder één woord meervoudig te gebruiken. Als je bedenkt, dat het ongetwijfeld zo telt dat hoor, hoort, horen, gehoord, verhoor, etc. allemaal aparte woorden zijn, klinkt het me magertjes in mijn oren.

 De blogbijdrages schommelen rond de 200 woorden. Dat zijn in totaal dus ruim 800.000 woorden. Hoeveel daarvan zouden uniek zijn? Daar heeft Google nou weer geen antwoord op. Maar oké, op naar het miljoen. Word ik toch ergens nog miljonair mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten