zaterdag 7 januari 2017

Zorgmaffia

 Het heeft een paar dagen geduurd, maar daar hebben we het thema voor 2017: de zitnorm. In het kader van de gezondheidsobsessie gaat ons vanaf nu aan ons kop gezeurd worden hoeveel we -vooral nièt- mogen zitten. Zitten is 'slecht', met zitten belast je het zorgbudget. Het zij niet de tientallen miljoenen euro's verslindende persoonsspecifieke kankermiddelen, die een leven met een paar mndn verlengen, nee, het is het zitten dat de kosten de pan uit laat rijzen. Dus hebben overheid en aanleunende instanties weer een betuttelonderwerp er bij. Begin maar met de borst nat te maken.

 Aan de hand van wat de MET-waarde wordt genoemd (ofwel het metabool equivalent is een meeteenheid binnen de fysiologie voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid benodigde energie in rust), krijgt iedere activiteit een cijfertje en net als bij de zegeltjeskaart van de Gruijter spaar je die bij elkaar. Per uur verdien je zo MET-minuten en vanaf 500 per week ga je nooit meer dood. Flauw genoeg mag je de met zitten verdiende MET-minuten niet meetellen.

 Je, ik krijg toch bijna de neiging om niet meer van mijn stoel op te staan. Nu vindt mijn rug dat geen goed idee en kan ik niet alles, wat ik wil, vanaf mijn stoel regelen. Laten we een einde aan al dat gezeur maken. Twee vliegen in één klap slaan en per persoon een zorgbudget voor het leven bepalen. Gaat die persoon daar overheen heeft ie pech gehad, blijft bij vertrek naar de eeuwigheid iets over, hebben de nabestaanden (en belasting) een extraatje. Budget toewijzing op je 60'tigste. Mag iedereen verder lekker zelf bepalen hoeveel hij/zij eet, drinkt, snuift, slikt, spuit, rookt, zit of sport. Zijn we van een hoop gezeur af. Het begint als advies, maar met al die gezondheids-app's onder handbereik, zit iedereen over een paar jaar vast aan zit-maxima en zorgkorting vanwege overschrijding van het zitquotum. Mind my words.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten