maandag 9 januari 2017

Vet!

 Een van de kleine, erg prettige veranderingen sinds de move naar Roemenië is vloeibare olijfolie terwijl de buitentemperatuur de -10 ruim gepasseerd is. In Fr was dat vloeibare al verkeken voordat de nul serieus was gepasseerd. Bij +10 in de keuken werd de olie troebel en ontstonden vetsterretjes op de binnenkant van de fles. Dat proces zette door naarmate de temperatuur zakte en rond de vier graden was het bekeken. Geen van de andere olieën had daar last van. Ja, kokosolie, maar dat is zelfs bij 20 graden boven nul vet ipv olie.

 Nu dus geen enkel probleem. Luxe! Luxe normaliteit, al moet ik zeggen dat afgezien van de onbruikbare olijfolie een koude keuken geen onoverkomelijk hindernis is en in een aantal opzichten zelfs praktisch. De koelkasten waren 's winter nauwelijks nodig. Een beetje het oude bijkeuken-effect met dien verstande, dat ik er nu ook stond te koken.

 De houtkachel, die er de laatste twee jaar brandde, maakte voor de olie trouwens weinig uit, dan had ik 'm op de kachel moeten zetten ipv op het aanrecht tegen de buitenmuur. En laat ie hier nou eigenlijk op eenzelfde soort plek staan, maar toch. Achttien graden is zo gek nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten