zaterdag 30 september 2017

Nattigheid

Is het gezonder om de verwarming wat lager te zetten?
(Beter/leven, Door: Aliëtte Jonkers, VK, 29 september 2017, 13:00)

 "Er zijn wetenschappers die het raadzaam vinden om altijd een beetje kou te lijden. Je activeert  daarmee bruin vet. Goed voor de stofwisseling: de thermostaat lager zetten, betekent dat het lichaam zelf harder moet stoken. Is het dus verstandig om de verwarming een paar graden lager te zetten? (...) helpt het niet voor je gewicht, dan doe je in elk geval iets voor het klimaat.

 Een win-winsituatie? Nou nee, zegt Frits Franssen, longarts in Maastricht. De verwarming lager zetten zorgt voor meer vocht in huis, met als gevolg: een wildgroei aan schimmels en bacteriën. (...) Een ventilatieroostertje openen is niet voldoende. Luchten betekent: een paar minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren wijd tegen elkaar open zetten. Ja, met de verwarming aan. Dat kost wat energie, maar warme lucht kan meer waterdampmoleculen bevatten dan koude lucht. Het vocht is dan sneller het huis uit."

 Wat hier even wijselijk onder het tapijt wordt gelaten, is de al jarenlange nadruk op het isoleren van woningen. Lekker als dichtplakken. Geen warmte, geen lucht en geen vocht kan er meer uit. Geen isolatie zonder ventilatie èn dat nog met de verwarming aan ook. Van het heelal niet verwarmen naar het tegenovergestelde en dat in het kader van het milieu. Het binnenhuismilieu. Stelletje kneuzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten