zaterdag 30 september 2017

Doorgeslagen?

 De ene publicitaire riem na de andere wordt onder mijn tamelijk ontredderd hart gestoken. Eerst iets over teveel bewegen, vervolgens iets over de nwe kaste van moraalverhevenen en tenslotte ook wat modder over het verslavende effect van smartfoons en ongetwijfeld ander digitaal speelgoed. 

Te veel bewegen, te gezond eten: slaat de slinger door?
(Door: Benjamin Van Synghel, De Morgen, 28 september 2017, 17:41)

 Een paar citaten:
"CrossFit en paleo, fitspiration en chiazaadjes, fitbit en proteïneshakes, nutrient timing en bootcamps. Het is slechts een greep uit de buzzwords van het hedendaagse, gezonde en fitte lijf. Het lichaam is een tempel en wie niet gezond eet, pleegt roofbouw. En dat is nog niet genoeg, het lijf dient geboetseerd: avondenlang in de fitness, trainen voor een marathon of met de fiets over een paar Alpencols. Gezondheid über alles lijkt de nieuwe norm."

 “Vroeger was gezondheid iets wat je hebt. Als er dan iets scheelde, ging je naar de dokter om het te genezen. Dat is veranderd”, zegt Devisch. “Tegenwoordig wordt gezondheid gedefinieerd als een norm die je kunt bereiken, waaraan je kunt en móét werken."

 "In de 19de eeuw waren arme mensen mager, omdat ze hard moesten werken en niet veel konden eten. De bazen waren dik en toonden zo dat ze meer konden eten dan nodig. Dat is nu omgekeerd: slank is succesvol. Het toont dat je discipline en karakter hebt, dat je hard werkt. Die beweging begon met veel aandacht voor sport en beweging, de laatste jaren gaat het vooral over gezonde voeding."

 “Het is ook helemaal niet slecht om bezig te zijn met gezonde voeding, of veel beweging. Maar het mag geen obsessie worden. Als je enkel sla eet en huivert van een pak friet, heb je een probleem. Af en toe zondigen is gezond, zo hou je de obsessie op een afstand.”

"Het kind heeft alvast een naam gekregen: orthorexia nervosa, een obsessie met gezond eten."

 "Mensen moeten zich niet willen meten met wie het beter doet. Dat heeft geen zin", zegt Devisch. "Vergelijk het met hoe fotomodellen eruitzien. We weten toch ook dat dat ideaal onrealistisch is? Dat is hier niet anders. Het leven is meer dan gezondheid alleen.""
  
De nieuwe aristocratie doet zich voor als gelijken maar kijkt neer op de rest
(Door: Martin Sommer, VK, 30 september 2017, 12:00)

 Ach, zo kernachtig, dat het moeilijk samen te vatten is. Lees het zelf maar. Het gaat erom , dat de nwe rijken zich niet meer materieel van het plebs distantiëren maar hun 'überlegenheit' demonstreren in wat oa een gezonde levensstijl heet te zijn. "de quinoa-klasse, die gezond eet, goede doelen nastreeft, zich inzet voor het klimaat en het lot van vluchtelingen. Een elite die zich inzet om goed te doen, wat wil je nog meer? Wel, je zou een elite willen die zich ook bekommert om de rest." Eindigend met "Men is het beu zich te laten toespreken over morele tekortkomingen, en gaat zich er vervolgens naar gedragen. (..) Niet afwijzing is wat we nodig hebben, maar juist empathie."

 Laten we die 'empathie' gewoon voor wat het is en er 'begrip' van maken, dan komen we een heel eind.

Intenser, rijker en gelukkiger leven? Zet je smartphone eens uit.
(Door: Merel Kamp, Trouw, 29 september 2017, 13:28)

 'Echter', 'mooier', 'intensiever', 'bewuster'. Werd het leven door de studenten benoemd in de week dat ze hun smartfoon aan de kant hadden gelegd. Onder welke steen heb je dan de laatste jaren geleefd of ben je geboren? En zoals bij alle verslavingen zijn de gebruikers niet de 'schuldigen' maar de in een behoefte voorzienende aanbieders:

".. er ligt ook een taak voor overheden. Bedrijven als Facebook en Google zouden verplicht moeten worden om inzicht te geven in de geheime algoritmen waarmee ze ons in onze bubbels plaatsen. Het zou moeten worden verboden dat data en algoritmen worden gebruikt om ons zo veel mogelijk vast te lijmen aan onze schermpjes."

 De bedrijven beperkingen opleggen en de overheid de greep op het stuur laten verstevigen. Soort van de regen in de drup. Al eens gehoord van 'vallen en opstaan', eigen verantwoordelijkheid en aanverwante lulligheden of heb ik het collectieve stervensmoment daarvan gemist? Als deze generatie studenten de toekomst van de mensheid moet garanderen, kan ik met een gerust hart de voortgang van de ondergang verder vervolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten