zaterdag 23 september 2017

Bemoeizucht

 Tsjonge, jonge, is er ergens weer een pot geld opengerukt voor of te verdienen met het verwijderen van de laatste geneugten uit 's mensens leven?? Volkskrant gisteren:

 "Biertje bij de kapper, een wijntje bij je boek? Experts, WHO en Gezondheidsraad maken zich zorgen."

 Met als zwaar ongenuanceerde uïtspraak: "De gezondheidsrisico's van alcoholconsumptie zijn groot. Met name het risico op tal van vormen van kanker wordt verhoogd, al vanaf de consumptie van een glas per dag."

 Volkskrant vandaag:

 "Een alarmerend verhaal over onze nationale lievelingsverslaving. Het misverstand drank: gezond drinken bestaat niet."

 "Henk van Straten is een leukere vader met wat Duveltjes op. Is dat erg? 'Als ik dat eerste biertje heb gedronken, hebben mijn jongens dat meteen in de gaten.'"

 "'Een borreltje op zijn tijd is het beste antidepressivum.' Interview Midas Dekkers"

 Niet dat ik het omzeep helpen van het drinken van een glaasje zie lukken, maar het Calvinistische schuldgevoel weten ze, als ze zo blijven doorstampen, wel tussen de deur te krijgen. Alles met mate en op een manier dat derden er geen hinder of schade van ondervinden, lijkt me vanzelfsprekend. Maar mogen we de maat aub zelf bepalen?? Dit is nog erger dan die tenten, die een borrel eerst in een maatbekertje schenken, voor ze 'm je in het glas kieperen.

 Druk maken dat mensen hun pillen niet slikken (ook gisteren volgens mij) en dan het voorbeeld van cholesterolverlagers aanhalen, zo ongeveer de meest zinloze pillen die bestaan, nu weer dat 'glaasje' bij de kapper, alsof iedereen ineens aan de drank gaat bij het haren knippen, suiker in het verdomhoekje en ga zo maar door. Ik vind suiker niet lekker, drink geen frisdrank, sla bij de kapper de koffie af en erger me al jaren aan het blindelings verlengen van recepten. Kinderen mogen niet meer ravotten, ouderen moèten sporten, werken is tegenwoordig meer topsport dan bezigheid en van topsport is bekend dat het slecht is voor de mens. Zonder 1,5 ltr water per dag, liefst in handzame overal mee te nemen halve liter flesjes, ga je dood. Etc.

 Het is gewoon een onevenwichtig zooitje dat menselijke bestaan. Het is een beetje flauw om dan een stel arbitraire boosdoeners aan te wijzen, die zg je dood veroorzaken, versnellen, de kans erop mogelijk verhogen of nog minder concrete invloed schijnen te hebben. Dood ga je toch. Volgens mij komt er ooit een generatie, die werkelijk denkt, dat je dat kunt voorkomen afhankelijk van wat je eet, drinkt, doet en laat. Leer de mensen de dood accepteren ipv op allerlei manieren denken 'm te kunnen ontlopen. Hoef je je ook niet zo druk te maken over dat glaasje meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten