vrijdag 15 september 2017

Kruidig

 Het is niets van recente datum maar een proces, dat al jaren bezig is. Punt is alleen, dat het steeds zeldzamer wordt om kruiden in een navulverpakking te kunnen kopen. Om te beginnen zit alles in potjes, die je niet hoeft, want thuis hebt en nog leeg ook. Maar simpele, enkelvoudige kruiden zijn ook niet meer zo vanzelfsprekend als ze ooit waren. Ipv peper, laurier, origano, thijm ed. heb je tegenwoordig kip-, varkensvlees-, goulash-, grill-, bami-, couscouskruiden en andersoortige kruidenmixen. Koop je het eten niet kant en klaar mieter je wel de instantsmaak in je eigen prutje. Wat is dat toch?

 En ja, eigenlijk is het van alle tijden want ook kerry is een mix en zo zijn er van oudsher meer combi's opsombaar mn vanuit de Aziatische keuken. Maar daar is olievlekwerking opgetreden en nu heb je de Italiaanse of Spaanse smaak gewoon in één zakje zitten. Dat mensen dat geloven?

 Je zou eens uit moeten pluizen wat werkelijk aan kruiden in die zakjes zit naast zout, kleurstoffen, synthetische smaken, smaakversterkers, emulgeermiddelen etc. Zal vast al een keer gebeurd zijn. De volgende keer direct naar het speciaalzaakje cq standje, waar je wel nog de losse kruiden puur kunt krijgen. Ik ben duidelijk en gelukkig niet de enige, die geen behoeft voelt om zijn smaak fabrieksmatig samen te laten stellen.

Update: Bedoeld zijn natuurlijk kruiden èn specerijen. Ai, ai, ai. Foei. Sorry .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten