zaterdag 15 augustus 2020

Smaakverschil

 De middag druk geweest met het maken van een courgette-tomaat chutney en wat me opviel, bladerend door de recepten op het web, was, dat het allemaal een beetje op dezelfde manier klaargemaakt wordt. Dat lijkt me enerzijds niet de bedoeling en anderszijds ook niet nodig. Als je jam maakt proef je het hoofdingrediënt, de vrucht waarvan je het gemaakt hebt. Bij de chutneys, die ik vandaag zag langs komen, maakte volgens mij niet zoveel uit wat je er voor groente of groentencombi in stopte. De smaak wordt geheel bepaald door de steeds weer overal terugkerende kruidencombinatie. Het is al een kunst om de azijn niet te zeer te laten overheersen, maar als dat dan steeds weer gebeurd met dezelfde mix aan kruiden, wordt blind proeven een moeilijke opgave.

 Dat wordt verder zoeken. Vreemd genoeg was het aanbod in Google ook tamelijk eenzijdig. Ruim de helft kwam van de een of ander nationale versie van printerest. Strontvervelend, want daar moet je je weer registeren en/of inloggen, waar ik helemaal geen zin in heb alleen maar iets iets te vinden. Bovendien is het extra irritant dat zo ongeveer ieder land wel zijn eigen versie heeft, maar dat volgens mij niet geldt voor de achterliggende inhoud. Dus komt Google in feite tig keer met hetzelfde op de proppen en dat lijkt me een zoekmachine onwaardig. Zeker van Google's niveau. Het is geen Duckduckgo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten