zondag 9 augustus 2020

Ontleden

 Stoute schoenen aantrekken. Dat is zoiets als over dermpel stappen van Mount Blanc formaat. Vaak is dat het begin van een lange twijfel- en voor me uit schuif periode. Vandaag voor de afwisseling een keertje direct doorgepakt, Maar of ik daar nou ze blij mee moet zijn, daar valt het een en ander op af te dingen. Nu is het ene probleem naar het zich laat aanzien verholpen, maar zeker weet ik dat nog niet, en heb ik er een ander probleem voor terug gekregen.

 De laptop had de laatste tijd moeite met het bijhouden van de juiste datum en tijd. Een probleem met de interne batterij, de CMOS- batterij. Had een werkje van niks kunnen zijn. Alle kleppen op de achterkant opengeschroeft, maar daar zat de 2032 duidelijk niet. Wat rondkijken op het internet deed me het ergste vrezen. Beter maar niet aan beginnen? Eigenlijk wel maar er desondanks wel mee aan de slag gegaan. De hele laptop moest onttakelt om bij het moederbord te komen èn dat moest er ook nog uit omdat dat kreng aan de onderkant zat. Zoiets als een halve motor moeten demonteren om je kapotte lamp te vervangen.

 Zelfs de batterij was niet erg gebruikersvriendelijk geconstrueerd. Ipv een plek waar je het ding kon uitwippen en opnieuw erin klikken, betroft het een apart gefabriceerd onderdeel. Daar maar een eigen versie van gebrouwen en de boel weer dichtgeschroeft met een haast ontelbaar aantal schroefjes. Nu werkt helaas een deel van de toetsen niet meer. Precies het onderdeel waar het uit elkaar halen van de laptop stokte omdat ik niet snapte hoe het in elkaar zat. Vrg is nu wat kapot is. De aansluiting op het moederbord of de bodem van het toetsenbord zelf. Iets met föhnen of knippen en zo niet dan een nw toetsenbord. Voor een laptop van iets van 13 of 14 jaar. Het zal me benieuwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten