maandag 31 augustus 2020

Bessen

 In het begin van de avond de muggen getrotseerd en vlierbessen geplukt. Heb ik die ontsapper tenminste niet voor niks te voorschijn gehaald. Weinig egaal rijpende bessen zijn het. Aan dezelfde struiken hangen uitgedroogde, rijpe en nog groene exemplaren. De struik op zich maakt het plukken ook niet gemakkelijk. Met een hoogte van 4-5 meter, hout dat bijna breekt als je er naar kijkt, zet je er niet ff een ladder tegen aan. De mooiste bessen hangen tenslotte altijd bovenin, toch?

 Niet dat ik nu de smaak van het sap maken te pakken heb gekregen. Dit is simpelweg de natuur die dicteert. Vorig jaar al willen doen maar toen is het er niet van gekomen. Het schijnt oergezond sap te zijn, al is men niet enthousiast over de smaak. Dat zeggen ze van levertraan ook, maar dat kan ik niet beamen, want dat is me nooit gevoerd. We gaan het zien, ik bedoel proeven.

 Iets van 15 ltr bessen met tros en al die geript of geknipt moeten worden. Op het internet kreeg ik de indruk dat knippen sneller is dan rippen. Dat lijkt me stug. Je moet natuurlijk wel iets hebben wat er voor te gebruiken is. Minimaal een schone kam, liefst van metaal of anders met de hand, maar dat geeft zooi en wil men natuurlijk niet. Maar schoner is iets anders dan sneller. Geen idee hoeveel liter het is als de bessen geript zijn en de groene bessen eruit zijn gehaald. De helft? En dan het sap. Weer de helft? Voor 3,5 ltr loont het werk de moeite. Eerst zien, dan geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten