dinsdag 25 augustus 2020

Handhaven

 "Boeren die de boel op stellen zetten en rellende 'viruswaanzinnigen' komen de ontkenners van multiculturele spanningen goed van pas. Als de vlam in de pan slaat in achterstandswijken vol inwoners van Marokkaanse komaf, kunnen ze relativerend roepen dat er niks bijzonders gaande is. Want er zijn ook autochtone relschoppers. Natuurlijk, vandalisme en rellen komen in alle culturen voor. Maar die open deur intrappen maakt de culturele component van de huidige straatterreur niet minder belangrijk.

 Het was flink raak in Den Haag, Utrecht en Amersfoort. De onlusten en vernielingen waren nog gaande toen aan de talkshowtafels al de invoelende excuses klonken voor de misdragingen van veelal jonge Marokkanen. Het was de schuld van iedereen, behalve van deze hooligans. Het wangedrag lag niet aan cultuur of etniciteit, maar aan verveling, hitte, corona en natuurlijk aan sociaaleconomische omstandigheden. Die blinkende auto's en scooters van deze vermeende paupers waren de duiders ontgaan. De politie moest meer haar best doen met wijkcontacten, de overheid moest meer vertier en perspectief bieden. De samenleving moest inclusiever. Alsof dat al niet allang gedaan is. Het is deze krankjorume omdraaiing van verantwoordelijkheden die zoveel honderdduizenden Marokkaanse Nederlanders stigmatiseert, die ondanks de hitte, de verveling en de coronabeperkingen hun wijk niét vernielen. Het zijn de linkse excuusprevelaars met hun gammele redeneringen die hele groepen verdacht maken."

 Het begin van een artikel/column van de hand Nausicaa Marbe in, ik schat qua druk, De Telegraaf van 19 of 20 augustus. Ze heeft het over mislukte integratie, streng patriarchale cultuur, slappe dialogen, gedoogcultuur, bagatelliseren van criminaliteit en agressie, over "de-escalatie en dialoog, praktijken die bij de doelgroep als capitulatie gelden".

 Het zijn van die artikelen waarbij ik me niet meer afvraag of ik rechts ben, of wat daarvoor door moet gaan, maar eerder hoe gek die zogenaamde linkse lui zijn, dat ze zaken als deze niet onder ogenschouw willen nemen. Natuurlijk is het goed dat er genuanceerd wordt, de andere kant moet ook belicht wordt, etc. maar na al die decennia dat soort dingen roeptoeteren en maar niet willen zien dat men de verkeerde kant op kijkt, is toch enigszins bevreemdend. Net zoals politie die door jeugd een wijk wordt uitgejaagd. Dat laat je toch als gezagshandhaver niet over je heen gaan, al heb je tanks nodig om je gezag te herstellen maar laat het vooral niet na, dat geeft een onherstelbare indruk van macht aan de verkeerde kant. En dan nog de tegenwoordige heisa over wat goed en wat fout is en is geweest, de uitwassen van BLM, etc. De column eindigt dan ook weinig hoopvol:

 "Maar zelfs als de politie zich harder zal opstellen, dan nog weet de antiwesterse reljeugd zich verzekerd van de steun van culturele instituties en onderwijsinstellingen. Westerse waarden liggen daar onder vuur. Westerse waarden worden gelijkgesteld aan racisme, kolonialisme, verfoeid kapitalisme en giftige 'witheid', ze zijn verdacht, verderfelijk en rijp voor de sloop. Of het nu om grammaticaregels gaat, individuele vrijheid, liberalisme en rationalisme; het deugt niet, het is niet divers en inclusief genoeg, er moeten alternatieven voor in de plaats komen. Universele waarden hebben hun betekenis en humanistische glans verloren. Onverzoenlijke antiracisme-marxisten bepalen nu wat wel en niet gezegd en gedacht mag worden.

 In deze cultuur van vernieling en absurde censuur past het geweeklaag uit de achterstandswijk over (vermeend) slachtofferschap in die boze westerse cultuur uitstekend. De tijdgeest is er rijp voor. En die stinkt naar geweld."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten