dinsdag 29 september 2020

Wijnjaar

 Absoluut geen zin in, maar weinig keus, vrees ik. Man vindt natuurlijk, dat hij zijn best heeft gedaan en zal aan mijn tegenwerpingen weinig boodschap hebben. Wat ik nu alleen even heel snel moet doen is kiezen wat ik van plan ben. Welke wijntypes in welke hoeveelheden. Wit laat ik maar zitten dit jaar. Geen sulfiet meer. Niet voorgezorgd en ook (weer) niet navraag gedaan bij mensen die aangetoond goede witte wijn weten te maken zonder dat er iets van sulfiet aan wordt toegevoegd. Weken moeite doen om uiteindelijk met een geoxideerde versie te zitten, heb ik geen zin.

 Meer rosé en minder, maar wel drogere rode wijn. Laat ik me daarop proberen te concentreren. Vrg is dan hoe rosé ik de rosé wil. Ik denk, dat ik voor een dagdeel op de schil ga en vervolgens persen en gisten. Voor de rooie ga ik ook niet meer voor twee weken. Max. een week en zien of dat invloed heeft op het 'droge' karakter. Heeft er volgens mij niks mee te maken. Je zou een hoop andere metingen moeten doen (suikergehalte, ph, etc) om wijnen door de jaren heen met elkaar te kunnen vergelijken.
 
 Dat gaat me opzich niet te ver, ik heb er simpelweg niet de tijd voor. Het gaat iedere keer weer zoals nu, tussen de bedrijven door en absoluut niet met de volle, vereiste aandacht. Net als bij de tuin komt er meer bij kijken dan persen/zaaien, gisten/groeien en drinken/oogsten.

 Update: beste man had alleen witte druiven voor de verkoop. Mariana is blijkbaar niet duidelijk genoeg geweest. Communicatie is een kunst. Voor nop naar Médias gereden en dat in de regen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten