zondag 6 september 2020

Scherp

 Afgelopen winter een peperplant gekregen van de man van een nichtje van Mariana. Niet de standaard normale maar scherper. Zou een mooi plant worden. Ik was benieuwd. Net als mijn eigen naar binnen gehaald peperplanten had het plantje het er maar moeilijk mee. Itt de mijne heeft het cadeautje de winter wel overleeft en na een moeilijke start buiten is het de beloofde mooie plant geworden. Straks snoeien en weer naar binnen halen. Maar dat terzijde.

 Inmiddels hangt de struik vol kleine paprika's en een enkele is zelfs al oranje. Mariana heeft gisteren de proef op de som genomen en -heel verstandig- voorzichtig de tanden in de oranje versie gezet. Nou, heet dus. Heter dan Mariana lief is en die eet een stuk heter dan ik. Vraag is nu, wat ga ik er mee doen? Een sambal van het spul lijkt me oneetbaar. Een of twee toevoegen aan de sambal van normale spaanse pepers, die dit jaar ook scherper lijken dan afgelopen jaar? Ik mieter er komend weekeinde eentje in de pan, als ik weereens kippensoepbouillon trek van een overjarige, onverpakte kip uit de diepvriezer van 24. Mocht de soep vervolgens niet te eten zijn, weet ik genoeg.

 Ik zou wel willen weten wat voor spul het precies is. Een madame Jeanette (125.000 - 325.000 SHU) of een habanero orange (100.000 - 350.000 SHU). De eerste schijnt een zoetige smaak te hebben. Vrg me af of je dat bij de betreffende heetheid werkelijk proeft. Met het oog op een wat continuere kwaliteit en mn scherpte van onze spaanse pepers (5000 - 15.000 SHU) zou ook daar een zakje niet-hybride zaadjes welkom zijn, die in het voorkweektrjact werkelijk opkomen. Dat herinnert me aan de opkweekbak waar ik iets mee wilde.....

 Update: het schijnt een Trinidad moruga Scorpion te zijn met een gemiddeld van 1.200.000 SHU (!) met een zachte, fruitige smaak. Ha, ha, ha.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten