donderdag 24 september 2020

Waarom's

 Nog zo'n leuke uit de kookhoek van het internet. Sriracha: hete (Thaise) chilisaus, gefermenteerd. Het ene recept heeft het over 5-7 dagen het ander over een mnd. Wat is het nou? Dan moet je gaan kiezen wat voor jouw idee de meest reële aanpak is. Eerlijk gezegd heb ik het idee, dat een mnd reëler is dan 7 dagen.

 De pot, die ik had staan om de betreffende saus te maken, liet nauwelijks enige gistingsactiviteit zien. Nu zullen niet alle gistingsprocessen met heftig bellen blazen en schuimvorming gepaard gaan, maar het lijkt me ook niet, dat je de activiteit erbij moet verzinnen. Maar daar gaan we dus ... Waarom fermenteren? Niemand legt het uit. Houdbaarheid? Dan zal dat vast niet in 7 dagen zijn gepiept. Ook niet als het vnl een kwestie van smaak is. En dan: Hoe zie je, dat het proces begonnen resp. afgelopen is? Wederom niemand met een verhaal waar je iets mee kunt. Het is het niveau, neem een dubbeltje, stop het in het machine, druk op de knop en zonder keuze of selectie krijg je het gewenst op een presenteerblaadje aangereikt. Cul, kortom.

 Omdat er nog steeds niks van enige activiteit in de pot te zien was, heb ik het vandaag, na twaalf dagen afgehandeld. Weer in de blender en dat voor meerdere minuten op wisselende standen en vervolgens door een zeef geduwd. Het resultaat oogt oké als ik de plaatjes in het internet als uitgangspunt neem. Proeven mag Mariana ergens een keer.. Voor mij is het ws een paar bruggen te ver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten