Als ergens geen PFTE, PFOA, PFAS of weet ik welke afkorting in de anti-aanbaklaag zit, zijn de pannen dan eco en gezond? Van de Telflon produkten was ook niet direct bekend dat ze beter niet gebruik hadden kunnen worden. Nu is het keramisch wat de klok slaat, maar ook keramisch is maar een laagje en gaat ongetwijfeld kapot, barsten, schilferen en dan heb ik het nog niet over niet zichtbare chemische processen.
Vandaag lopen vergelijken in diverse winkels t/m de gespecialiseerde keukenwinkel toe. Iets maakte, dat ik er niet enthousiast van werd. Om te beginnen is een gegeven als 'de beste pan' net zo nationaal bepaald als de inkomensbelasting. Wat je in Nederland vindt, kent men niet in Duitsland, laat staan Roemenië. Thermolon is hier nergens in een beschrijving te vinden. Daarvoor kan ik weer niks op Nederlandse websites vinden over Lotan.
Wat me terughoudend, in feite wantrouwend maakt is zoiets als 25 jaar garantie op de pan en 2 jaar op de anti-aanbaklaag. En dat voor een Duits merk, dat zegt de beste pannen van de wereld te (willen) maken. Wat heb ik aan 25 jaar garantie op een pan met een anti-aanbaklaag, die natuurlijk heel bijzonder, keihard en absoluut niet giftig is zolang die niet stuk gaat, als het belangrijkste element van de pan, het anti-aanbakdeel maar 2 jaar wordt gegarandeerd???? Vijfentwintig jaar garantie op de auto en twee jaar op de motor ...
Maar, zoals nog niet zolang geleden geschreven, ben ik niet geïnteresseerd in enkel stomen, stoven, smoren, slow cooken en aanverwant gesudder. Alles op z'n tijd en zo ook een goed gebraden biefstuk of eendenborst. Vrees dat het toch iets met plaatstaal (Mineral B of Carbone plus van De Buyer) of gietijzer (Le Creuset) wordt. Dat wordt krachttraining bij 32 cm doorsnee van de pan. En dan kan er ook nog wel een wok van DeMeyere bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten