Resultaat van vanochtend: 6 m2 onkruidvrije tuin.
Resultaat van vanmiddag: 6 x 0,25 ltr hete saus.
Waar kan ik daarmee aankomen? Geen indrukwekkende cijfers. Zeker niet als je ze afzet tegen de tijd dat ik er mee bezig ben geweest. De anderhalf uur voor de tuin gaat nog maar de 4 uur voor de chilisaus neigt naar tijdverspilling. Maar hé, kom op, d'r zijn zondagmiddagen die geheel anders verlopen.
De saus is heter geworden dan de bedoeling was. Heb nb nog alle pitjes en witzooi, sorry zaadlijsten binnenin verwijderd. Het bevestigd nog weer een keer, dat de 'Ardei iute' niet dezelfde zijn als vorig jaar. Het viel al op bij de gemiddelde lengte van de pepers. Eerder 8 dan 12 tot 14 cm. En bij het schoonmaken bleek ook de hoeveelheid wit en pitjes beduidend meer dan het afgelopen jaar.
Wil ik daar enige controle over krijgen zal ik naar zaad toe moeten met een specifiekere naamgeving dan chilipeper, spaanse peper of (hier) ardei Iute. Vlug het internet gescanned blijken er meer dan 30 soorten en meer dan 10.000 (!) varieteiten te bestaan. ga er maar aan staan. Ik zoek het voorlopig bij de Capsicum Annuum en dan zijn er namen als Jalapeño (2500-8000 SHU) en Cayennepeper (30K - 50K SHU). Die laatste lijkt me al te hoog gegrepen.
Op peperzaden.nl staan in de categorie 'Mild' pepers met een SHU tot globaal 10.000 max. Mild .... De categorie 'Heet zit direct op 30.000 en meer.
Effe een rijtje gemaakt als geheugensteuntje voor ooit misschien.
Cajub Belle 100-1000, milde scherpte
Piquillo 500-1000, een tapaspeper, ideaal om te vullen
Chilhuacle Negro 1200-2000, unieke smaak, vaak gedroogd gebruikt
Caloro 1500-4000, mild heet, geschikt voor rauw in salades
Czech Black 2000-5000, mildheet, erg sappig geweldige smaak
Fresno 2500-8000, medium heet, beetje, ideaal voor in salsa's
Espelette ~4000, milde scherpte, heerlijk aroma, gedroogd gebruikt
Numex Sandia ~7000, zeer geschikt voor chilipoeder
Geen opmerkingen:
Een reactie posten