zondag 6 september 2020

AI

 Je weet het, maar breng het maar eens éénduidig onder woorden. Het hele waanidee, dat door menshand gefabriceerde constructies ooit tot zelfstandigheid en voortbestaan in staat zullen zijn zonder bemoeienis van de mens. Ze, sterker nog, de mens tot tweederangs burger zouden kunnen degraderen, is lariekoek. Alsof een superchip, dito cpu en een geheugen van hier tot Tokio de complexiteit van de neurale netwerken van een levend wezen, het hoeft niet persé een mens te zijn, kunnen evenaren of zelfs overtreffen als er maar genoeg gegevens in gestopt worden, is leuke hersengymnastiek voor Sf-schrijvers maar meer ook niet.

 Het is dan altijd weer een genot om iets te lezen van iemand die dat wel op overtuigende wijze in woorden weet te vatten. Ene Thomas Fuchs, een hoogleraar Psychiatrie en Psychotherapie, heeft er een heel boek aan gewijd: "Verteidigung des Menschen". Gelukkig staan de conclusies in het artikel. Ik weet niet of ik de moeite zou nemen om over een dergelijk onderwerp een heel boek door te werken.

 Het gaat om drie punten waar niks Chinees bij is:

 1. het simpele feit dat gegevens niet hetzelfde is als informatie. Informatie veronderstelt een ontvanger die snapt wat hij/zij met de gegevens kan, wil, moet, mag, etc. Die kortom de gegevens begrijpt.

 2. de hersens zijn meer dan een gegevensopslag. Ze staan voortdurend in verbinding, wisselwerking met de functies en onderdelen van een levend lichaam. Bewustzijn is bovendien geen aan te wijzen plek in je lijf, het is een gericht proces dat werelden opent (wat hier ook mee bedoeld moge worden). Het is 'praten met ...', 'denken aan ....', 'wensen dat ....', etc.

 3. het leven is meer dan een computersimulatie. "Die Annahme, Orgasnismen seien nichts anderes als Algorithmen, verkennt die Tasache, dass Leven auf der Selbstorganisation eines biologischen Systems beruht, die sich nur in Begriffen van Selbsterhaltung, Homöostase, Stoffwechsel, Differenzierung und Wachstum beschreiben lässt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten