donderdag 10 september 2020

Pfas

 Onlangs mijn 32 cm doorsnee bakpan met anti-aanbaklaag in de recyclebak gemikt. Het anti-aanbakdeel begon wel erg af te bladderen. Al een tijdje. En als je zo'n ding niet weg doet, blijf je het steeds weer gebruiken. Natuurlijk wel maar voor die ene keer maar dat dan wel steeds weer.

 Nu die weg is, mis ik 'm natuurlijk. Zowel vanwege de anti-aanbakkwaliteiten als vanwege het formaat. Ideaal voor risotto's en nasi's en dat maak ik met regelmaat. Ik ben niet zo'n aardappeleter. De nwe pan moet ik òf in een keukenspeciaalzaak in de shopping City òf in de Metro zien te vinden. Misschien in de Carrefour. En dan liever niet meer zo'n vernieuwde ouderwetse versie van het spul, waarin het ene gif door het andere is vervangen, maar iets keramisch, had ik me bedacht. Als dat tenminste niet van hetzelfde laken een pak is.

 Een keramische anti-aanbaklaag schijnt puur uit zand te bestaan zonder chemische toevoegingen. Je moet dat ook maar allemaal geloven en ervan uit gaan, dat niet in een paar jaar alsnog het stempel kankerverwekkend erop wordt gedrukt. Wat is niet kankerverwekkend? Bakken, braden en erger zoals grillen en bbq'en sowieso, dus zo heel veel maakt het ook weer niet uit. Het nadeel van de Pfa-verbindingen is dat ze blijkbaar nauwelijk afbreken en dus ophopen in levende wezens en de rest van de natuur. Dat wil je natuurlijk niet. Maar als je ziet waar het spul allemaal in zit, dan is mijn keramische anti-aanbaklaag zoiets als de Nederlandse bijdrage aan de beperking van de stijging van de temperatuur van de aarde, verwaarloosbaar.

 Maar het lijkt me een alternatief om zonder problemen mijn nasi's en risotto's te kunnen maken. Voor het braden en bakken hebben ik andere, super degelijke pannen. Ik moet er niet aan denken om veroordeeld te worden tot wat op natuurdietisten.nl de gezonde kookstijl wordt genoemd. Nl. koken, stomen, stoven, smoren, blancheren, pocheren of het langzaam gaar maken van uw gerecht in de oven, Römertopf of Slow-Cooker. Allemaal leuk en aardig voor de afwisseling maar absoluut niet alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten