woensdag 16 augustus 2017

Vieren

 Een pas op de plaats? Laten we het 'feestdag' noemen. Wanneer zijn in Nederland het gros van de kerkelijk feestdagen aan de kant gezet? Ik herinner me, dat het gebeurd is, maar niet wanneer. Toen is ook de 15e augustus geschrapt, dè Maria-feestdag voor de Roomsen en de naamdag van mijn moeder. Is het in die tijd ook geweest, dat de naamdagen aan belang verloren, waar ze voorheen soms belangrijker waren dan verjaardagen? Mijn moeder heeft bij ons lang de naamdag in ere proberen te houden, maar is daar uiteindelijk ook mee gestopt.

 Dat is hier dus anders. Hier is het nog een feestdag met alles d'rop en d'ran. En d'r zijn er meer. Het geldt niet alleen voor Maria. Nu is iedere dag wel een naamgevende heilige te vieren, maar de ene Heilige is meer waard dan de andere en voor het selectste deel van de club wordt de dag geheiligd met niksdoen. Zo ook gisteren.

 Het had bij de lunch buiten de deur kunnen blijven, als niet na terugkeer bezoek langs was gekomen met een bloemetje voor Mariana en een uitnodiging voor in avond folklore, weeeeer eentje, in de zomertuin van een restaurant in Agnita. Zo was het ineens bij middernacht voor ik de tijd had om een (tweede) blik op de laptop te werpen, maar niet meer de energie had om iets aan de digitale brei toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten