donderdag 31 augustus 2017

Dierenrijk

 Bijzonderheden van een zwembad. Behalve dat je je net als bij de flitsende koffiemachine een berg schoonmaakwerk op de hals haalt, waar je vooraf stomgenoeg niet bij stil staat, leer je er ook iets door over de waterkevers in Europa.

 Dat er bijna direct na het vullen leven in het zwembad zat, was me direct opgevallen. Een tijdlang heb ik het voor muggenlarven gehouden, maar het alsmaar toenemende formaat liet me twijfelen. In de laatste weken werd het water steeds troebeler en verdwenen de beestjes uit het zicht. Voor het vertrek naar Parijs al een poging ondernomen om de boel weer schoon en vooral in evenwicht te krijgen, maar de daarvoor aangeschafte 'automatische' bodemstofzuiger deed, wat ik verwachte. Het ding werkt niet (naar behoren). In de winkel nog ff gevraagd hoe ik me die automatische werking moest voorstel zonder aanwezige aandrijving. Maar zoals vaker, eigenlijk meestal in dat soort zaken komt het personeel niet verder dan in de handleiding kijken en "Ik weet niet" zeggen.

 Het moest iets zijn met een wankelding, dat beweging veroorzaakt door de aanzuiging van de pomp. De theorie zal vast kloppen. De praktijk was dat ik na uren klooien het ding uit het water heb gehaald. Als ik er constant bij moet staan, kun je net zo goed een handmatig iets gebruiken. Dat kun je tenminste nog naar wens manipuleren. Dat was dus voor nu, nu we terug waren.

 Voordat ik de handmatige boel aangesloten en werkend had viel me op, dat er iets rond zwom dat niet te missen was. Vier centimeter minimaal. Nadat de eerste ellende was opgezogen ff gegoogled op 'waterkever' en ja hoor. Wij zijn een geelgerande watertor rijk. Gelukkig maar eentje en geen hele familie. De kleinere, tot 1 cm grote beestjes blijken ook torren en luisteren (vast niet) naar de naam kleine spinnende watertor. Blijkbaar bestaat er ook een grote variant. Het kan allemaal vliegen, doet dat meestal 's nachts en duikt dan plompverloren in een spiegelend oppervlakt in de veronderstelling dat het water is. Werkt minder goed bij kassen, natte wegen en spiegels, Volwassen exemplaren zitten dan ook naar het schijnt aardig onder de deuken. Eens zien of ie vrijwilig vertrekt of dat we morgen een handje moeten helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten