donderdag 3 augustus 2017

Middagboodschap(pen)

 Gekozen voor en genoten van een rustige dag. De afwas naar de avond geschoven in de wetenschap dat die avond ongetwijfeld morgenochtend gaat worden, in de auto gestapt en stadwaarts getogen. Had ik in de stad gewoond, was ik het platteland opgegaan. Gewoon een dag weg uit de vertrouwde (t)huisomgeving. Boodschappen zijn er altijd te doen en het is natuurlijk prachtig weer om het verzorgen van de innerlijke mens te combineren met het kijken naar de langsslenterende soortgenoten.

 Sibiu bereidt zich voor op de zoveelste activiteit op de piata Mare & Mica. Volgens mij kunnen ze er beter een soort semi-permanent evenementenpark van maken. Het is een voortdurend opbouwen en afbreken van podia, kraampjes, tenten en zit- resp. eetplekken. Nu iets met/over Sachsen, de oude bewoners van dit deel van Roemenië. Nog steeds herkenbaar aan de Duitse plaatsnamen. Namen die vaak beter ingeburgerd zijn dan de nieuwere Roemeense versies.

 Je mag de Sachsen bijna oorspronkelijke bewoners noemen. Hun geschiedenis gaat terug tot 12-1300. Het heeft de streek geen goed gedaan, dat de meeste families de zoveelste ommezwaai in 1989 gebruikt hebben om hun geboorteland de rug toe te keren. Nu vormen ze een serieus deel van de toeristen, die er zomers rondtrekken. Vaak overduidelijk herinneringen ophalende mensen. Mijn leeftijd of ouder. Sporadisch keren er ook mensen definitef terug. Of voor de oude dag of om de verloren gegane eigendommen op te eisen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten