woensdag 9 augustus 2017

Onnadenkend

 Vliegen zonder piloot. Kan het? Vast. In Parijs rijden d'r metro's zonder bestuurder. Maar zoiets gefixeerds als een rail heeft minder onvoorziene factoren dan als je letterlijk vogelvrij door de lucht gaat. Dus of ik met hetzelfde gemak in een computergestuurd vlieggeval stap? Ik denk het niet. Dat ongelukken steeds aan menselijk falen zijn te wijten, is in deze geen argument, want in de burgerluchtvaart gaat vooralsnog alles met piloten en is dus geen vergelijk mogelijk.

 De vraag zit 'm natuurlijk in het feit of alles te voorzien en dus te pareren is èn tussentijds geen communicatie tussen mens en machinie nodig is. Mn dat laatste is het terrein waarop fouten kunnen worden gemaakt. Een mens denkt, een machine doet. Een letter verkeerd in een woord, kan weliswaar als fout worden herkend, maar hoe kom je erachter, wat het dan wel moet zijn?

 Ik heb net weereens geprobeerd om met autocorrectie te werken op mijn mobiel en het na een dag of wat weer snel uitgeschakeld. Misschien dat met een hoop geschaaf binnen de functie en vooral aanpassingen aan mijn manier van foongebruik er beter mee te werken valt, maar zo 'auf anhieb' is het een absolute ramp.

 Een andere ervaring: emailadres doorgeven per telefoon. Zonder spellen, kun je er zeker van zijn, dat het misgaat en het bericht, waar je op wacht, je nooit zal bereiken, maar ook met spellen gaat het regelmatig mis. Het adres kan tenslotte vanalles zijn en het programma is geen postbode, die obv ervaring en inschatten bij een verkeerde letter of foute combi bedenkt, wat het ws zou moeten zijn. Net weer driemaal achter zo'n gevalletje aan moeten bellen, want de mens kan dan wel denken, maar is bovendien vaak stronteigenwijs. Dat kun je van een machine weer niet beweren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten