woensdag 28 juni 2017

Roddelen

 Het zou zo een nwe categorie kunnen zijn, maar dat ga ik niet doen. Heb er een hekel aan om te doen, maar ook om het te moeten aanhoren, hoewel bij dat laatst je af en toe haast gedwongen wordt om te luisteren naar iets, waar je geen snars van snapt, omdat het te ver van je bed staat.

 Voorbeeldje:

 Mariana is afgelopen weekeinde met een vriendin, iemand die ze al van de middelbare school of zo kent, naar het concert van Bocelli in Cluj geweest. Die man schijnt blind te zijn. Ook zoiets waar ik niet mee bezig ben. Tijdens de rit ernaar toe, zo'n 2,5 uur rijden, gooide de vriendin alle ergernissen over haar relatie met een 15 jaar oudere man uit. Het zat haar bijkbaar erg hoog en als je het verhaal kent, kun je je daar alles voorstellen.

 Ze zijn volgens mij al meer dan 20 jaar samen. Hij, gescheiden met 2 of 3 kinderen, inmiddels allen op eigen benen, beroepsmilitair, inmiddels gepensioeneerd. Tot voor een paar jaar geleden in een soort van LAT verwikkeld en sinds de dood van de vriendin's moeder samenwonend in het ouderlijke huis. Zij na jaren speciaal onderwijs alweer jaren werkeloos en dat is in Roemenië geen vetpot, meer een druppel op een gloeiende plaat. Het pensioen van militairen is bijna vorstelijk. Dus denk je, geen probleem.

 Dat geld gaat echter naar de financiering van zijn auto, terwijl zij de bus moet pakken, als ze ergens heen wil, en naar zijn kinderen, die allemaal werken, kinderen hebben, samenwonen, kortom voor henzelf moeten kunnen zorgen. Een van die kinderen leeft in Barcelona. Hij bezoekt hen de laatste jaren 2-3 mndn aaneengesloten. Oppassen op de kleinkinderen .... Bij vertrek laat hij 200 Lei (!) achter voor zijn partner. Nu ga je niet dood als je daar een mnd van moet leven, zeker met de voorraadskelder vol tuinprodukten, maar 3 mndn ... In die tijd heb je een gemiddelde bedelaar bijna meer gegeven.

 Toen ik Mariana leerde kennen deed haar vriendin de was in de rivier. Een dag lang soppen en borstelen op de knieën in het water. Zij was, afgezien van een enkele zigeunerin, de enige die dat nog deed in haar dorp. Wel een auto kopen maar geen wasmachine .... Die wasmachine hebben wij maar geregeld en een beetje verdere financiële ondersteunig ook.

 Nu is er schijnbaar toch een neiging tot verbetering. Ze hebben het plan om in stilte te trouwen om zo bij zijn overlijden tenminste nog de helft van zijn riante pensioen aan Mariana's vriendin te doen toe komen. Na al die jaren van bijna uitbuiting ... Wat maakt dat die vrouw bij die man is gebleven? Liefde is het zeker weten niet geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten