zondag 18 juni 2017

Dichtbij?

 Bosbranden in Portugal. Pedrógão Grande. Ruim 3500 km hier vandaan en toch dacht ik direct "Hé, wacht ff, dat zou best nog weleens ..." En ja hoor. Het is niet, gelukkig, direct de plek waar de vrienden wonen, maar 20 km verderop is best dichtbij. Geen moeilijk doen met telefoon, alarmcentrale en dat soort zaken. Berichtje gestuurd en van die 20 km tussenruimte op de hoogte gesteld. Dat was het positieve deel van het bericht. Minder was, dat ook dicht bij hen in de buurt brand was. Toch maar een kaarsje?

 Eucalyptus en kruk, droog en 40+ .... een ontvlambare combinatie. De kans op natte voeten is hier groter dan die van een bosbrand, al is het maar omdat het bos in de directe omgeving dungezaaid is. Bovendien is de zomer hier de periode met de meeste neerslag. Zou ik vorig jaar niet bedacht hebben. Dit jaar is het maar al te duidelijk.

 In het voorjaar fikt het hier overal als de bermen, wilde weiden en rietvelden worden platgebrand. Soms een imposant gezicht vooral tegen de avond als de vuurlinie zich over een hele heuvel uitstrekt. Hopen dat het daarachter, bijna aan de Atlantische oceaan afloopt met een sisser. Voor mijn vrienden dan. In de grote brandhaard zijn al onvoorstelbaar veel slachtoffers te betreuren. Een inferno.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten