vrijdag 20 november 2020

Poging_01

 Het hing natuurlijk al een tijdje in de lucht, maar de eerste ronde speculaas zit in twee variaties in de oven. Eerste indruk? Als het niet 'inzakt' bij het afkoelen mag de deeg de volgende keer dunner uitgerold worden. 1cm is dunner dan je denkt. Je zou een soort frame moeten hebben net als bij het egaliseren van een zand- of betonlaag. Maar dan van 1 cm, dan mag het wel van rvs zijn. Gewoon dunner dus bij de volgende poging.

 Na de ontbijtkoek (kilo erbij deze week!!) en nu de speculaas resten alleen de printen nog. In een eerste poging dan. Het is meer een kwestie van proberen dan bij een cake. Dat meng je, giet je in een vorm, bakt en hoopt dat het niet inzakt. Qua smaak ben ik daar nog nooit mee bezig geweest. Wat het was, was het.

 Ondertussen heeft versie 1 de oven verlaten. Twee minuten voor het eind van de geadviseerde baktijd. De speculaas werd me wat te donker. Resultaat oogt verder goed. Na het afkoelen smaak en structuur bekijken en hopelijk bewonderen. Laat die december maar komen. Hoewel, dan zou ik nog iets met een kerststol moeten. Het schijnt echter, dat je die mndn van te voren moet maken ivm het 'rijpingsproces'. Ooit gelezen, dat een bakker ergens in Duitsland die dingen 'lagert' in een oude mijn. Je moet het maar bedenken.

 Update: kruidenmengsel twee gaat het worden, dwz met de extra's koriander en (ster)anijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten