Direct maar het internet opgedoken om me een idee te vormen van het maken van speculaas. Nou, fluitje van een cent. Heb zoiets trouwens al een paar jaar geleden gedaan, maar dat moesten pepernoten wordt. Nou gepeperd waren de 'noten' achteraf zeker. Die bijdrage mag uit het speculaaskruidenmengsel (scrabble!) blijven de rest moet ik tenminste deels nog hebben. Vrg of het spul, mn de gemalen delen, niet al teveel van hun smaak hebben verloren.
Het draait dus allemaal om het mengsel van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Eventueel aangevuld met één of meer uit het groepje piment (is géén peper), gember, koriander, kardemon, foelie (verlengde van nootmuskaat). En peper dus voor hen die meer van een brandende dan een zoete smaak houden.
De rest is echt peanuts, Bloem, bakpoeder, boter, beetje melk en donkerbruine bastardsuiker. Mengen, geduld hebben, uitrollen, klaar. Ja, bakken niet vergeten. Morgen opzoek naar receptuur voor Aachener printen. Ik krijg ineens zin in winter, warme geurende ovens en natuurlijk een glaasje port.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten