vrijdag 13 november 2020

Mengen

 Al met al vanavond niet veel achter de Pc gezeten. Wat met soppen eindigde is met mixen begonnen. Die hele speculaastoestand kriebelt zodanig, dat het niet meer lang kan duren, voordat de eerste poging wordt ondernomen. Om alvast in de stemming te komen vanavond een tweetal kruidenmixen gemengd. Beide natuurlijk met kaneel (40), kruidnagel (10) en nootmuskaat (10). Dat was eenvoudig, want het waren ook de hoeveelheden die in de gekochte zakjes zaten.

 De recepten werken met delen cq verhoudingen, grammen of theelepels. Een theelepel staat voor 5 gr. Omdat ik benieuwd was hoe volgestapeld die theelepel dan zou zijn, eerst een zakje nootmuskaat van 10 gr apart geopend en omgeschept in een andere bakje. Dat waren mooi 3 boordevolle theelepels. Verwisselt men thee- en koffielepels? Op YT kijk ik af en toe een kookprogramma en als men het daar over theelepels heeft zijn het toch echt koffielepels wat ik zie.

 Het internet biedt uitkomst. Nederlanders zijn gewoon te stom of te lui om het verschil te maken. De zuiderburen en zeker de Fransen kennen het verschil wel:
 

 Koffielepel vs. theelepel: 5 - 2

  1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout
  1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout 
 
 Dus als in het recept staat 'theelepel' en erbij vermeldt staat dat dat overeenkomt met 5 gr, heeft men het dus over een koffielepel. In het geval van mijn check zou het met een koffielepel ws wel tot twee lepels beperkt zijn gebleven.

 Maar terug naar de mixen. Beide hebben ook een meer dan boordevolle theelepel gember en cardamon gekregen èn zo'n zelfde koffielepel in theeversie met piment. Het verschil zit 'm in een extra toevoeging van koriander en (ster)anijs in de tweede mix. De proef op de som gaf dat versie twee iets bitters heeft. Ik ben benieuwd hoe het zich gebakken houdt. Valt het bittere tegen, dan is de vrg of het de koriander of de (ster)anijs is, die het veroorzaakt. Het lijkt wel wetenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten