maandag 9 november 2020

Vintage

 De nieuwste trend: zero-waste. Lovenswaardig maar weinig praktisch. Bovendien is het, als je het artikel in de VK van gisteren mag geloven, meer dan met zakjes en bakjes in aanslag je boodschappen doen op vnl markten. Nee, men wil ook alles natuurlijk en dat met de zero-waste gecombineerd sta je dus, als je het goed wilt doen, zelf je tandpasta, zeep, shampoo, etc. te maken. Allemaal natturlijk maar een paar minuten werk. Zoals alles in een handomdraai kan als je het tot kernwaarde van je bestaan verheft. Ik zie me al bezig, alsof ik niet genoeg te doen heb.
 
  Leidraad voor deze vrouwen, want het zijn voor het overgrote deel vrouwen die die drang naar 100 jaar terug voelen, zijn de vijf R’s: refuse (weiger al dan niet gratis wegwerpplastic door bijvoorbeeld je eigen zakjes of koffiebeker mee te nemen), reduce (koop, verbruik en verspil minder), reuse (hergebruik glazen jampotjes of kleding, repareer kapotte spullen), recycle (scheid je afval consequent) en rot (composteer je gft). 
 
 Kijk, als je het zo bekijkt, kom ik een heel eind zonder mijn eigen make-up te maken. De enige 'R' die onpraktisch is, is die van 'refuse'. Loop je met je boodschappen tas vol potten, bakjes, zakjes en netjes om ze vol te (laten) stouwen met aankopen. De rest doe ik al jaaaaaaaaren.

 De conclusie vond ik wel interessant. Het vrgt ook weer flexibiliteit maar dan meer op een creatieve manier:
 
 De allerbeste keuze voor het milieu is koken met voedsel op de uiterste houdbaarheidsgrens, ook als dat in plastic zit (of in papier of glas – want plastic is wat betreft CO2-uitstoot en recyclebaarheid niet per se slechter dan andere eenmalige verpakkingen). En dus moet er een extra R bij de vijf van refuse, reduce, reuse, recycle en rot: die van rescue. Want van alle maatregelen tegen klimaatopwarming is voedsel redden van de vuilnisbak de effectiefste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten