dinsdag 12 mei 2020

Viraal_39

 Nog een paar dagen uitzitten en dan is de tweede periode van vier weken noodtoestand voorbij. Dan begint ook hier het gefaseerd versoepelen van de restricties. De scholen gaan hier niet meer open dit schooljaar behalve voor de examenklassen. Volgens mij is dat al zo. De kappers mogen hier ook bij de eerste ronde weer aan de slag. De rest staat me niet meer bij en voor de precieze details zal het wachten worden tot in het weekeind.

 Voorlopig geen horeca. Dat is zeker. Waarbij de premier zich stomgenoeg liet ontvallen, dat die sector toch maar weinig bijdraagt aan het het bruto sociaal produkt (of zoiets). Wat natuurlijk tegen het zere been van alle uitbaters was. Slaat natuurlijk ook nergens op en zeker niet, als je het bekijkt naar aantallen bedrijven en bedrijfjes en de mensen, die ze in dienst hebben. Het zijn geen  multinationals, maar daarom niet minder belangrijk in het web van economische activiteiten.

 Ik heb geen idee of hier ook een roep is naar groener en duurzamer als het handje op wordt gehouden bij de overheid. Misschien steekt het hoogste juridische orgaan daar ook een stokje voor, net als ze de boetes, die uitgedeeld zijn tijdens de noodtoestand, ongrondwettelijk hebben genoemd. Zit je dan met lui die schijt aan alles hebben en dank stevige boetes in het gareel zijn gedwongen en nu denken overal onderuit te komen. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.

 Als ik terugkijk naar de afgelopen twee weken, dat ik meermaals in Agnita ben geweest en zelfs eenmaal in Sibiu, dan heb ik weinig fiducie in de 1,5 m maatschappij. Of dat zinvol is ff in het midden gelaten. Je merkt een zekere terughoudendheid maar voor hoelang dat aanhoudt ... Mondkapjes worden massaal, maar vaak enkel pro-forma gedragen en Roemenen en afstand houden is zoiets als een kat een meter van het spek vandaan willen houden. Sta je aan een loket in apotheek, bank of winkel staat de volgende gegarandeerd direct naast je en probeert vaak ook nog zijn/haar belang tussen het jouwe door te mixen. Dat gaat gewoon niet lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten