zaterdag 23 mei 2020

Loslopen

 De eerste keer sinds weken dat ik de dames heb vrijgelaten op de ochtendronde. Die hadden er wel zin in. Een genot om te zien. Gelukkig zijn ze niet heuvel op verdwenen. Mag ik wel de veiligheidsmarge voor de verspreiding van het hondsdolheidvaccin ingehouden hebben, het lijkt me stug dat de vossen alle geprepareerde lokbrokken ook verorberd hebben. Honden schijnen er 'alleen maar' van aan de schijterij te komen, maar ook daar zit ik niet op te wachten.

 Zo'n vaccinatie met geïmpregneerde eetbare brokken lijkt me een natte vinger werkje. Hoe hou je in de gaten welke vossen het spul hebben gegeten en welke vossen het spul links hebben laten liggen? Er zal wel over nagedacht zijn. Denk dat de meeste van mijn beste dorpelingen liever zouden zien, dat de beesten afgeschoten worden. Eens in de zoveel weken zoemt het weer door het dorp. 'Een vos', 'een vos', 'een vos'. Mist iemand weer een kip of vaker zelfs maar een kuiken en dan begint het weer. Dat ze beter op hun kippen moeten letten en ze bijv. niet vrij in het veld moeten laten scharrelen, komt niet in ze op. Bovendien heb ik het idee dat die 'vos' verdacht vaak de buurman of -vrouw is.

 De dames heb ik pas vrijgelaten op veilige afstand van de rond de huizen scharrelende kippen. Prada schoot wel nog ff achter een kudde geiten aan, maar kwam snel terug, waarna ik ook de andere twee heb losgelaten. Peppie de overloper deed ook mee, maar haakte op de terugweg bij zijn nwe thuis wederom af. Na een uur of zo moest ik ze bijna terugslepen. Die hadden hun tankjes leeg. Wordt een rustige dag voor hen. Ieder op haar favoriete plekje liggen tukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten