zondag 17 mei 2020

Groentig

 Knoflook, scherpe pepers en bi-carbonaat. Dat in 5-ltr water en een paar dagen laten trekken. Het schijnt oa luizen te doden. Ik ga het zien. De tuinbonen vanavond bespoten. Over een paar dagen nog een keer. Werkt het niet, dan schakel ik over op heermoes- of brandnetelgier of een combinatie van beide. Een paar uien in een emmer water schijnt na een paar dagen ook effect te hebben. Zo zullen er nog wel meer huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn. Ik ga ze allemaal uitproberen. Niet vergeten ergens zachte (groene) zeep vandaan te halen.

 Het brandnetelmengsel wordt ook aangeraden tegen schimmels (oa augurken en tomaten) èn schijnt in z'n algemeen de plant te versterken. Dat dus maar op wekelijkse basis in de kas toepassen? Volgend jaar dille zaaien tussen en/of bij gewassen die gevoelig zijn voor zwarte luis, dat zou de kwaal moeten voorkomen. En als de kas staat gaan er enkele siertabaksplanten (Nicotiana) en/of zegekruid (Nicandra physaloides) in tegen de witte vlieg (oa). Ik bereid me voor!

 Dit jaar dat vervelende kleine witte beestje binnen op een basilicumplant. En ik had eerst niks in de gaten totdat de plant meer wit dan groen begon te worden. Ding naar buiten gezet. Het vroor toen nog. Snel afgelopen. Maar het spul zat, bleek later, ook op mijn speciale peperplant, die een half huis verderop stond, en die wilde ik niet zomaar opofferen. Bewerkelijke toestand om die zooi handmatig onder controle te houden. Die willen we dus straks niet in de kas ... en een hoop ander ongedierte ook niet. Zal ook wel niet allemaal tegelijk verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten