zaterdag 23 mei 2020

HB-16Pro

 In Frankrijk vele, vele en nog meer kuub hout mee gespleten. Gekoppeld aan de aftakas van de traktor, sorry trekker en gaan met die banaan. Eén hendel. Naar beneden was splijten, naar boven plaats maken. Dat kan dus ook een stuk ingewikkelder, ben ik vandaag achter gekomen.

 Geen aftakas èn zeker geen electromoter en al helemaal niet op krachtstroom, maar gewoon simpel een benzine-gevalletje van Briggs & Stratton. Dat was het simpelste deel van het verhaal geheel zonder gebruiksaanwijzing. Nog ff het internet afgespeurd en wel iets in de richting gevonden maar niet specifiek voor mijn type. Maar met de lopende motor waren we er nog niet.

 Enkele hendels en andere toeters en bellen zijn me nog steeds niet geheel duidelijk, maar er zijn er drie voor de neer- en opwaartse beweging. Eerst deed het helemaal niks. Te weinig olie in het hydraulische systeem leek me de meest voor de handliggende reden. Aan de peilstok in de olie was het niet af te lezen. Zelden zo'n onmogelijke gekleurde peilstok gezien. Of er nou olie op zat of niet was niet te zien en het peil dus niet te bepalen.

 Na poging weet ik hoeveel, kwam iets in beweging. En bij iedere volgende bemoeienis van mijn kant kwam nog net iets meer in beweging zonder dat ik nou snapte waardoor dat kwam. Uiteindelijk blijkt het hanteren van de drie genoemde hendels en dan mn de volgorde daarin doorslaggevend. Kortom het apparaat werkt. Nu de plek in de schuur nog voor het hout dat straks machinaal gespleten gaat worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten