maandag 25 mei 2020

Kookkunst

 Het koken is de laatste tijd sluipenderwijs veranderd. Behalve dat de lange vastenperiode voorafgaande aan de Pasen voor een verdere vermindering (tijdelijk?) van het vleesgebruik heeft gezorgd, wordt ook vrijwel niks meer weggegooid. In elk geval niks van wat onderdeel is geweest van een bereiding. Zonder d'r bewust voor gekozen te hebben, is het koken simpeler geworden. Minder vaak iets nieuws en creatief met kliekjes.

 Altijd moeite gehad met het weggooien van eten. Misschien nog wel het meest vanwege de gedane moeite dan vanwege de etenswaren. Maar het gebeurd nauwelijks meer. Af en toe een stuk fruit wat z'n beste tijd heeft gehad of een rotte aardappel. En dat verdwijnt tegenwoordig niet meer in de vuilnisbak maar op de composthoop net als alle schillen en andere (ongekookte) groentenzooi. De vuilnisbak raakt tegenwoordig in de twee weken, voordat het ding weer geleegd wordt, nauwelijks halfvol. Dat is anders geweest.

 Nu de diepvries en andere aangelegde voorraden nog weten bij te houden en iets meer aandacht voor wat er is, dan waar ik op het moment van koken zin in heb. Het wordt geen 180º ommezwaai en een ander leven. Enkel meer variatie in de manier waarop het menu wordt samengeraapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten