woensdag 27 mei 2020

Viezigheid

 Illegale vuilstorten ... ook daar schijnt de EU zich mee bezig te houden. Laatst ergens gelezen, dat ze in 2017 Roemenië voor de rechter hebben gesleept, omdat het land al weet ik hoe lang bezig was om 68 van die plekken gesloten te krijgen en dat pas bij 20 was gelukt. Het zal niet om plekken gaan à la de tien die ik zo uit mijn blote hoofd weet aan te wijzen in de directe omgeving van Coves of de berg plastic flessen in het passerende beekje. Meer het formaat waar je langs rijdt, als je vanuit het zuiden buitenom Cluj naar de luchthaven rijdt. Maar daar zijn ze bezig met wat ze dan opruimen noemen, nl zand d'r over.

 Nu zijn Roemenen gemiddeld genomen een stelletje viespeuken, als het om afval gaat. Iets wat leeg is in een prullenbak stoppen, is iets, wat nog maar mondjesmaat is doorgedrongen. Waar geen vuilnisbakken staan kun je het vergeten, dat mensen in dat geval iets terug in hun zak stoppen om het thuis in de vuilnisbak te gooien. Nee, dat gaat hup de berm in. Net zoals trouwens in Italië of Spanje en vast nog wel meer landen. Ook met een paar zakken een eind het veld in trekken en dumpen is een populaire manier om niet voor het hebben en legen van een vuilnisbak te hoeven betalen.

 Het echte probleem is tegenwoordig echter het feit, dat in een hoop landen, waar de afvalverzameling beter werkt, storten niet meer mag en de verwerking zo duur is, dat het aantrekkelijk wordt om het illegaal weg te werken. Dat gecombineerd met vrije doorgang aan de grenzen en ineens blijken voormalig oostbloklanden ideale plekken voor illegale vuilstort.

 Het gaat dus gegarandeerd om veel meer plekken dan die originele 68 en misschien is het ook wel zo netjes om het niet alleen op het bordje van het land te droppen, waar de zooi ligt. Bovendien lijkt me, dat als de EU beslist, de EU het ook maar moet doen en/of betalen. Vast te simpel gedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten