donderdag 5 december 2019

Rood

 Weer een keertje iets dat in een kwaad daglicht is gezet wat achteraf nergens op gebaseerd blijkt te zijn. Tijd voor een rehabilitatie, als dat nog kan. Net als met #MeToo is de schade toegebracht voordat het bewijs is geleverd. Beschuldig een persoon onterecht van misbruik en die persoon heeft als onschuldige de rest van z'n leven een stevig probleem. Met rood vlees gaat het niet veel beter ws.

 Het is een beetje het verhaal van de verzadigde vetzuren. Iemand van naam en faam roept iets wat meer op onderbuikgevoelens dan bewijzen is gebaseerd. Het verhaal gaat een eigen leven leiden. Men citeert citaten, haalt aan zonder te controleren. De industrie springt er in. En een onwaarheid is waarheid geworden met een 'light'- en statines-industrie, waar je u tegen zegt.

 Na jaren van rondbazuinen dat eten van roodvlees hartproblemen, kanker en diabetes kan veroorzaken begonnen zich meer en meer mensen achter de oren te krabben en zijn opzoek gegaan naar waar die uitspraken in feite op gebaseerd zijn. Nauwelijks op gedegen onderzoek blijkt en daar waar het wel is gebeurd, zijn de resultaten gebruikt om van een mug een olifant te maken. Verder heeft men vooral veel enquêtes gehouden en daarvan is bekend, dat antwoorden met een korreltje zout genomen moet worden, want vaak voorzien van een sociaal wenselijk tintje.

 Tenslotte zijn verbanden geen oorzakelijkheden. Een fout waar men zich vaak aan bezondigd als men terugvalt op statistische gevens. En ook hier het mechanisme, dat wat ditmaal uit de PR-koker komt van vegan en vegetarisch gezinde organisaties, vindt zijn weg naar overheden en hun voedseladviezen. Laten nu Amerikanen redelijk trouwe volgers van dergelijke adviezen zijn en ondanks het verminderde vleesgebruik zaken als overgewicht en diabetes alleen maar zijn toegenomen. Ra ra.

 Zo zijn er meer vrgtkns te zetten bij een hoop van de negatieve kritiek die over rood vlees is uitgestort. Vlees blijkt gewoon gezond als het net als bij alle anders voedingsmiddelen met mate wordt gegeten. Nu het met ongezond zijn niet helemaal lijkt te lukken om vlees in het verdomhoekje te houden, wordt ineens het klimaat erbij gesleept. Helaas voor hen kloppen hun argumenten in deze ook niet. Het klopt dat koeien methaan uitstoten en dat methaan een 28x sterker broeikasgas is dan CO2. Maar itt CO2 wordt het afgebroken, omgezet, opgenomen, hergeproduceerd, etc. Het vormt kortom een kringloop. Etc. etc.

 En wie spint er nu eigenlijk garen bij deze op onjuiste fundamenten gebouwde hetze tegen koeien, varkens en hun vlees? Precies de booming vleesvervangende industrie. Alsof iets dat uit een lab komt en dmv een grootschalig industrieel proces vervaardigd wordt gezonder is dan wat natuurlijk tot stand komt. In feite is het niks anders dan marketing. Dom kuddegedrag sturen waar een paar enkelingen dik aan verdienen. (Vrij naar 'Esst ruhig Fleisch', FAS, 20-10-2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten