zaterdag 14 december 2019

Vlees

 Zo op het gehoor afgaand wordt vandaag op minstens drie plekken een varken tot worst en karbonades verwerkt. De buren, de enige echte, directe buren gaan vandaag zelfs voor varken nummer 2. Zoveel vlees eet ik in nog geen drie jaar als het d'r geen vier zijn. En dan heb ik het alleen nog over de 'betere' delen. Ik zou me niet kieskeurig willen noemen. Een poot in de erwtensoep is geen probleem en als iemand anders het werk doet, laat ik me de hoofdkaas ook goed smaken. Maar gelatine en al die kilo's puur vet zijn niet aan mij besteed. Het ene smaakt naar niks en het andere is alleen uitgebakken te pruimen. Daar denken de locali heel anders over mn wat het spekvet betreft.

 Aan gedroogde hammen doen ze hier niet en ook het deel dat tot worst wordt verwerkt is redelijk klein. Het meest vlees met vet en soms ook vet met vlees wordt in porties verdeeld voor het normale keukengebruik. Vorig jaar meegeholpen bij Mariana's broer. Op zich niet verkeerd, maar haast ondoenlijk voor mijn handen. De kou en die nattigheid. Ik ga me dat dit jaar niet weer aandoen.

 Ergens de komende weken komt ongetwijfeld weer de vrg van Mariana's broer of wij niet ook een varken gaan vetmesten. Mariana wil wel, maar ik weet inmiddels beter. Voor wat mezelf betreft maar zeker ook wat Mariana betreft. Die vindt alles leuk en aardig maar heeft er zelden of nooit de noodzakelijk aandacht en het bijkomende werk voor over. Ik weet nu al welke gek dan over een jaar een varken staat te verwerken ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten