dinsdag 24 december 2019

Toekomstbestendig

 Hoelang mag kerstMAN nog? Had bij een fictief figuur niet inmiddels een uitgebreid belevingsonderzoek moeten plaatsen vinden om na te gaan of de mensen hem, haar, het wel zien als man? En misschien heeft hij, zij, men wel een eigen mening daarover, die de grenzen van de fictiviteit weten te overschrijden. Je weet het maar nooit tegenwoordig. Niet dat daar dan veel rekening mee zal worden gehouden. Als Piet mag je tenslotte ook niet meer zwart zijn, al zou je het willen.

 Hier hebben ze ook iets in het vroege voorjaar met zwart geverfde en gemaskerde types met knallende zwepen. De betekenis is me vast al een keer uitgelegd, maar is niet blijven hangen. Het tijdstip is te vroeg om iets van een vruchtbaarheidselement te hebben. En waarom die lui zwart zijn ... iets met duivels staat me vaag bij.

 Maar hoe noem je een Kerstman, die eigenlijk geen man is of net wel maar toch eigenlijk weer niet, tenminste niet helemaal? Kerstmens? Rijmt op '-wens', maar het is geen Sinterklaas meer, als het tijd is voor de niet-Kerstman. Kerstvrouw is te plat en heeft bovendien dezelfde bezwaren als Kerstman qua gendergezeur. Dan maar een KerstLHBTIQAPC'er omdat het zo lekker bekt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten