vrijdag 20 december 2019

Zwart/rood

 Vrijdag. Agnita. Markt. Als je er niks speciaals te zoeken hebt, kun je er beter wegblijven vanwege de drukte. Mn de gemeenschap met grote zwarte hoeden, baarden en corduroy bandplooibroeken voor de mannen en enkellange, bonte maar overwegend rode plissé rokken, hoofddoek en vlechten in het lange haar, waaraan je kunt zien of het betreffende meisje al is uitgehuwelijkt of nog vrij is. Vrijwel altijd in groepjes. Familie? Mannen en vrouwen apart van elkaar.

 Je komt ze overal tegen. In de wachtkamer, de farmacie, de Penny, de Post, de bouwmarkt, voor de geldautomaten en natuurlijk op de markt. Het is een soort uitje en treffen. Niet dat je ze de rest van de week niet ziet, maar minder overheersend. Ze spreken een eigen taal. Zijn erg in hun groep gekeerd maar niet onvriendelijk of erger. Als iets gekocht cq betaald moet worden, zie je met regelmaat, dat verschillende vrouwen geld bij elkaar stoppen tot het voldoende is.

 Mannen wachten buiten in de auto met lopende motor. Ws bang, dat als ze de motor uitschakelen, ze het ding niet meer aan de praat krijgen. Meestal veel-de-handse Duitse afdankertjes. Golf of Passaat in stationcar uitvoering. Variant heet dat bij VW. Dan klitten binnen de kortste keren diverse hoeden met daaronder mannen rondom de geopende motorkap en wordt uitgebreid gediscussieerd en natuurlijk ook gesleuteld. Vrouwen houden zich afzijdig totdat de motor het weer doet en ze kunnen instappen. Ik zou weleens bij zo'n familie op bezoek willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten