dinsdag 17 december 2019

Eurodelices

 Een begin gemaakt met het opdoen van ideeën voor de kerstmaaltijd. Tussen mijn kookboeken staat een reeks, waarin Europese topkoks hun favoriete gerechten presenteren. Dat leek me wel een aardig begin. Heb daar al vaker in geneusd en of het me toen opgevallen is, weet ik niet. Nu was het echter bijna storend. Ooit cadeau gehad, ziet het er veelbelovend uit. Beperkt je je tot de eerst 20-30 gerechten dan is het dat ook. Eén gerecht per 2 pagina's, foto's van voorbereidend werk en een grote plaat van het eindresultaat werkt smaakmakend in meerdere opzichten.

 Na 150 gerechten had ik echter iets van "Het lijkt allemaal wel hetzelfde". Eind jaren negentig, in de nadagen van de nouvelle cuisine, alles prachtig opgemaakt maar in een algemene indruk samengevat: alles anders en toch hetzelfde. Bedje, hoofdbestanddeel erop, wat groenten erom heen gedrapeerd en de saus artistiek er overheen gedruppeld. Of het nou Poon, Zeeduivel, Goudbrassem of Zonnevis was, zag je er niet aan af.

 Me door de koude voorgerechten en het vis-deel heen gewerkt. Ooit bij een zoektocht wat post-it's in de boeken geplakt. Typisch genoeg kwam ik ook nu op vrijwel dezelfde gerechten uit. Vijf-zes stuks per deel met iets van 150 gerechten. Als ik die er nou uitscheur en bij elkaar in een mapje doe, kan de rest bij het oudpapier en heb ik weer wat plaats om rondslingerende kookboeken op te bergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten