donderdag 10 oktober 2019

Wijn-IC

 Het lijkt verdorie wel een lab hier. De wijn wil maar niet en ik kan dat niet hebben. Ook de bakkersgist wordt in z'n werking afgeremd. Er zit iets in het sap wat er niet in hoort te zitten of er zit iets teveel of net te weinig in. Dat het kan bij een dergelijk produkt. Als wijnmaken niet zo vanzelf zou zijn gegaan, was het net als bier wel in een klooster ontdekt. Die lui hebben/hadden tenslotte genoeg tijd om hele processen te ontwikkelen.

 Een teveel aan suiker is het niet. Een verdunde versie van de most reageert beduidend minder dan de originele vloeistof waarop bakkersgist is gestrooid. Die bakkersgist erdoor heen mengen werkt killing op de gist.Op het oppervlak strooien is tot nog toe de meest succes belovende aanpak. Al het beluchten, wat ik de afgelopen anderhalve dag heb gedaan, lijkt niet de oplossing tenzij het nog veel massaler moet gebeuren.

 Om de zuurgraad te controleren ontbreken me de middelen. Ik vind het nu al ver gaan, laat staan dat ik ook nog sta te titreren en dat alles omdat iets, wat het gewoon doen moet, het niet doet..

 Update (11:43): De fles met de verdunde most gist nu beduidend beter dan de fles met de onverdunde most. Is dat de oplossing? En zo ja, wat is dan de verdunningsfactor?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten