donderdag 17 oktober 2019

Aardigheidje

 Na het persen van de druiven was er een dorpsgenoot die interesse had in het restant dat uit de pers komt. Hij vroeg het toen we met de witte druiven bezig waren en houtblokken tekort kwamen om de pers ver genoeg naar beneden te laten drukken. Die houtblokken had hij eerst niet, kwam met een zware metalen toestand, maar dat paste weer niet, etc. Uiteindelijk heeft hij voor ons een dikke eikenhouten plank aan stukken gezaagd. Het dennenspul wat wij als enige zelf als aanvulling van de meegeleverde beukenhouten blokken hadden, draaiden we steeds weer aan gort.

 Hij had dus ook oren naar de uitgeperste rode druiven (basis voor een soort lokale Grappa) en kwam heen en weer lopend met wat emmers ook met iets van een metertje aanzetten en een heel verhaal .... in het Roemeens. Het leek me iets van een suikermeter, maar wat hij me duidelijk wilde maken, snapte ik niet. Mariana erbij gehaald voor hij onverrichter zaken huiswaarts was gekeerd en toen bleek dat hij dat ding had, maar het niet begreep. Suiker mat hij, zoals meer mensen hier, met een rauw ei. Blijft het drijven is het ok, zakt het naar de bodem moet je suiker toevoegen.

 Ding meegenomen en beloofd om uit te zoeken waar het precies voor bedoeld is. Een Russisch gevalletje. Dus eerst de opschriften ontcijferen. Met Google Vertalen en wat heen en weer kopiëren was het duidelijk, dat het ding voor het meten van suiker en alcohol bedoeld was. Vrg was; hoe?

 Alcoholpercentage leek me duidelijk, maar de suiker zei me niks en ook een eventueel verband tussen beiden, zag ik er ook niet direct aan af. Ingevoegd op het internet en wat van die dingen vergeleken. Het is, dat ik van puzzelen hou.

 Uiteindelijk geconcludeerd dat het ding tweeledig gebruikt kan worden. Bepaling van het alcoholpercentage na vergisting en het suikergehalte voor vergisting. En dat laatste in Brix-waarden, waar je via tabellen weer het potentiële alcoholpercentage kunt aflezen en de hoeveelheid suiker in de most. Weten we dat ook weer. Nu het de beste man nog duidelijk maken èn voordien Mariana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten