Omgekeerde wereld. Ben je bij het wijnmaken normaal gesproken beducht voor oxidatie en gebruikt daarvoor sulfiet mn bij de witte wijn, loop ik de wijn nu te beluchten in de hoop, dat het sulfiet door oxidatie een deel van zijn conserverende werking verliest en de duffe gistcellen de kans krijgen om op eigen kracht aan de slag te gaan.
Of de sulfiettoevoeging echt de boosdoener is, blijft ondertusssen onduidelijk. Ook de rest van het sap waar geen sulfiet aan toegevoegd is, vertoont na een avond en een nacht in de oven op 35-40º Celsius maar weinig gistactiviteit. Je heb wat fantasie nodig om het te willen zien. Voor hetzelfde geld zijn die druiven nog niet zolang geleden bespoten met een of andere zooi en heeft men voor het oogsten niet de vereiste wachttijd in acht genomen. Het zijn mijn druiven niet.
Doel van vandaag, weinig andere keuze, is het om de min of meer gistende vloeistof door toevoeging van beetjes most, die voordien nogmaals belucht is, enthousiaster te laten gisten en die hoeveelheid gistende vloeistof langzaam maar zeker groter te maken. Het is het jaar van het monnikkenwerk. Zien waar ik me tussendoor mee bezig kan houden, maar van de geplande tuindag gaat niks terecht komen. Balen. Prachtig weer buiten. De voorspelling heeft z'n woord gehouden..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten