zondag 9 december 2018

Voorstel

 Ik zit weer lekker in de actualiteit te wroeten. Heb niet het idee, dat daar een reden voor bestaat anders dan die actualiteit zelf. Ik ben in mijn leven heel wat lulverhalen tegen gekomen, maar zelden werd bijvoorbaat zo groots ingezet als bij het klimaat. Misschien komt het hele feministische gedoe nog het meest in de buurt.

 Jaaaa, ik zie de nekharen links en rechts alweer te berde rijzen. Nee, nee, nee! Dat is dus het probleem. Kritiek hebben zonder de nuance uit het oog te verliezen wordt iedere keer weer onmogelijk geacht. Nee, je gaat blind voor òf je bent tegen. Bullshit!!

 Vervuiling is fout. Geen discussie over nodig. Maar waarom is het Westen zich daar in 19e en 20ste eeuw wel aan te buiten kunnen gaan en mogen beginnende economieën dat tegenwoordig ineens niet meer? Voortslepend inzicht. Maar wat staat daar tegenover?

 Verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen? Zeker niet verkeerd. Maar waarom moet dat met het mes op de keel? Atoomenergie is besmet en zonne- en windenergie is naar mijn idee nog steeds een verdienmodel voor de producenten van de cellen resp. molens, maar niet voor de gebruikers van de stroom.

 En dan de t e m p e r a t u u r s t i j g i n g van de aarde. Yep, so what? O?, tegenhouden en terugdraaien. Natuurlijk, hoeveel had u gewild? Waarom maken we de nacht niet korter en de dag langer? Exact dezelfde onzin als iemand dat zou voorstellen.

 Dat de mens als wezen/dier last heeft van diverse vormen van grootheidswaan, mag, neem ik aan, bekend verondersteld worden. Dromen mag. Niks mis mee. Levert soms verbazingwekkende resulaten op. Maar als de politiek in de omvang van Europa zich daar tegen aan gaat bemoeien met een blindheid waar een beetje kei nog van terug schrikt, dan griezelt het mij van de kruin tot mijn stuitje. Dat zijn geen vrijblijvende ideeën. Dat heeft consequenties. Dat gaat klauwen met geld kosten en is nergens op gebaseerd behalve op het stimuleren van die bedrijfstakken, die er voordeel van hebben. Dit is waanzin, kent geen onderbouwing behalve politiek verdraaide wetenschappelijke lulverhalen.

 Pak de oorzaken aan en doe niet aan symptoombestrijding. Minder mensen. Minder ontwikkeling. Minder vervuiling. Minder aanslag op de natuur. Dan ws alsnog die klimaatverandering maar in omstandigheden dat meer speling in het systeem zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten