Santé! De eerste 25 ltr zijn overgeheveld. De helderheid van de wijn is nog niet wat het zijn moet, maar gist is gezond, niet dan? De ander partijen, die in grote flessen blijven zitten, andere, schone grote flessen, want dat overhevelen moet echt, proberen ergens koeler te zetten zonder dat de boel op den duur bevriest. Zou zonde zijn, niet? Een hoop gesleept, maar naast de tegelkachel is de eerste weken wel aardig, daarna niet meer. Het bezinken van alle zwevende zooi, of het meeste, gaat beter bij lagere temperaturen.
Filteren, liefst onder druk, is natuurlijk ook een idee, maar laat ik het zo ambachtelijk en vooral kneuterig houden als mogelijk. Een of meerdere geklopte eiwitten erdoorheen mengen is een andere mogelijkheid, maar waarom zou ik me dat werk aan doen, voordat ik de temperatuur aan de beurt heb gelaten. Gewoon de tijd nemen. Een hoop zaken kosten nu eenmaal tijd en die moet je ze gunnen. Dat heet 'slow'.
De alcoholmeter zou wel leuk zijn, als ik die zou weten op te duikelen. Dat is iets wat na nu nauwelijks meer zal wijzigen en ik ben wel benieuwd wat deze jaargang op dat terrein te bieden heeft.
De flessen van de eerste fles in de kelder gezet, de rest straks na de lunch. Hoewel, als ik het goed wil doen, zit er tussen iedere fles minimaal een dag om na verplaatsing (in de hoogte) de opgewervelde drap weer te laten bezinken. Ik zie wel. Dat gunnen van die tijd kun je ook overdrijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten