zaterdag 8 december 2018

Verwend

 Als je het nou hebt over verlies aan koopkracht. Wat betekent dat? Wat verlies je dan? Het kostenaandeel voor je voedsel daalt al decennia. Volgens mij was het ooit 30-40 en is dat nu nog maar 10. Dan hou je toch eerder meer dan minder geld over. Of zie ik dat verkeerd? O ja, de mobiele telefoon, de auto, de (vlieg)vakantie, de jaarlijks roulerende inhoud van de kleerkast, de verzameling schoenen, het recht op sport, de noodzaak van cultuur en dan is het eind zoek, dat snap ik ook wel.

 Hoewel de belastingdruk zeker een meewegende factor is, telt volgens mij veel zwaarder, dat men steeds vaker meer wil dan bij het inkomen past. Als je ziet wat in Nederland 'armoe' wordt genoemd, dan kan dat alleen verklaard worden uit vergelijking met de rest en niet vanuit een zekere noodzakelijkheid. Nu is alles relatief, maar je kunt het ook overdrijven. En een mens, die eerst bij zichzelf te rade gaat alvorens met claimen en rechten te gaan wapperen, is tegenwoordig, volgens mij, een zeldzaamheid.

 Als je een dubbeltje verdient, moet je geen kwartje willen uitgeven. Dat is stom, zelfs als een hoop mensen dat wel kunnen, omdat ze dat kwartje wel verdienen. Tering naar de nering. Het is niet alleen de overheid, die daar lak aan heeft. Het zou mooi zijn als uit die hoek eens het goede voorbeeld zou worden gegeven.

 En natuurlijk hebben mensen met een beter inkomen of gewoon meer geld makkelijk(er) praten, maar sinds wanneer geeft dat mensen met minder recht op een gelijkwaardig bestedingsniveau?? En als je dan in de schulden terecht komt, roept iedereen nog 'Ooo' en 'Ahhh' en gaan stemmen op om die na een een x-tijd gewoon kwijt te schelden. Dat zal ongetwijfeld stimuleren om de volgende keer beter uit te kijken .... Waar is dat met 'blaren' en 'zitten' gebleven??

 Jaaaaaa, maar .... Natuurlijk, er zijn altijd schrijnende gevallen en daar zijn een hoop vangnetten voor opgehangen, maar laat het gebruik daarvan ook beperkt blijven tot dat waarvoor ze echt bedoeld zijn. Scheelt een hoop verspilling en scheve ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten