Ook de inhoud van de laatste gistingsfles is eindelijk overgeheveld. Wat witte wijn had moeten zijn is onmiskenbaar rosé geworden. Weten we dat ook weer. Zelfs twee dagen op de schil blijven staan met iets van 1/3 aan rode druiven is voldoende om de wijn te kleuren. Volgende keer enkel met witte druiven werken. Op één middag kneuzen en persen is niet reëel. Het is tenslotte niet alleen wit waar je mee bezig ben. En zelfs voor wit is het, volgens mij, goed of kan het afgezien van de kleur geen kwaad om een paar dagen op de schil te staan.
Nu dus 3 x 25 ltr in de kelder staan van donker donkerrood (Cahors-waardig!) tot een lichte rosé. De wijn van de druiven van 13 en 24 is iets tussen rosé en rood in geworden, ondanks de bijna twee weken die het spul op de schil gestaan heeft. De mix van huis en markt is een lichtrode wijn geworden en de druiven van de markt hebben de bijna zwarte versie afgeleverd. Ik ben tevreden voor jaargang 2017.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten