zondag 23 december 2018

Impressie

 Leuke plek maar godvergeven van de toeristen. Had me daar niet zo'n Venetiaanse voorstelling van gemaakt. Tussen het hotel en het oude stadshart van Praag ligt de Karels brug, een gauw tien meter brede, autovrije brug, die dus vrijwel permanent zwart van de mensen ziet. De rivier de Moldau (Tsjechische naam is niet te onthouden) kronkelt door de stad.

 Misschien had enige info verzamelen geen kwaad gekund. Een van de mooiste steden van Europa, historische centrum op werelderfgoedlijst, Gouden Stad en meer van dat gebla-bla had zeker bellen laten rinkelen. Veel toeristen dus, ook in groepen met gids en parapluie. In de drukste delen erg irritant, maar zoals altijd waaieren die lui nauwelijks uit en heb je er een straat meer naar links of rechts beduidend minder last van. Wat bij bruggen dus anders werkt.

 Maar dat alles doet weinig afbreuk aan de onmiskenbare schoonheid van de stad. Het moet hier ooit gebulkt hebben van de poen. Parijsachtige woonhuizen, 5-6-7 étages hoog maar dan met een hoop meer muurdecoraties, kleurige gevels en vaak bijzondere daken met of zonder toren(s). Geen gebrek aan bezienswaardigheden, ook niet naast de platgetreden paden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten