donderdag 27 december 2018

Eigenweg

 Eindelijk een plattegrond weten te vinden, die meer van de stad laat zien dan de bocht in de Moldau met rechts (stroomafwaarts) het historische centrum en links het kasteel op de heuvel uitkijkend over diezelfde oude binnenstad. Een oude binnenstad die uit weinig meer lijkt bestaan dan hotels en restaurants. Gelegenheden waar websites à la Tripadvisor zich tegen aan bemoeien om de mensen in zg goede banen te leiden.

 In Parijs vorig jaar er stomgenoeg blind op gevaren en tot tweemaal toe in een soort snackbar ipv restaurant terecht gekomen. Leuk voor enthousiaste rugzaktoeristen maar niet als je een aangename avond uit wilt. Dus sindsdien sowieso al kritischer maar er is meer. De mens is een kuddedier, dus als je niet oppast loop je niet alleen waar iedereen loopt, maar slaap je waar iedereen slaapt, eet je waar iedereen eet, koop je de lokale bijzonderheden omdat iedereen dat doet en dat dan op de daarvoor benoemde plekken. Alles onder het mom van het 'goed-beter-best' van de doorsnee toerist ter plekke. 

 Dus behalve de aanprijzingen weten te lezen is het beter nog om af en toe gewoon op je gevoel af te gaan en maar te zien of het goed uitpakt of niet. Voor het ècht meer normale cq de door autochtone Tsjechen bezochte gelegenheden moet je volgens mij het historische centrum uit, maar ook een straat of wat naast de drukst gefrequenteerde routes zijn simpele maar goede plekken te vinden. Weinig verbazing wekkend natuurlijk als je niet de hele tijd met je blik op je smartfoon gericht door de stad loopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten