zaterdag 15 december 2018

Afgeslagen

 1999. Is het een verandering in mijn leven geweest, waar ik blij om moet zijn of was ik beter af geweest, als ik in Utrecht was gebleven? Dat het een keerpunt in mijn leven is geweest, dat staat als een paal boven water. Daarvoor wel wat kleinere switchen meegemaakt, maar meer van het standaard soort. Ouderlijk huis verlaten. Trouwen. Scheiden. Werken. Zelfs een periode die je nauwelijks anders dan met 'Leven' kunt benoemen, maar dan wel de intensieve versie.

 Hoe kom ik erop. Bij de herordening van de wijnkelder kwam nog een kist boven water uit 1999. Château Siran. Weet ff niet uit welke zijstraat van de Bordeaux, maar uit die hoek. Nog mooi donkerrood met eerder paarse dan bruine tinten. Kortom na bijna 20 jaar nog niet belegen. Ongetwijfeld ooit ingekocht om in de toekomst het jaar te vieren, dat we ons leven omgooiden en dromen uit hebben laten komen. Dat scenario is vrij snel herschreven, daar kan die wijn en al die andere flessen van andere Bordeaux-uithoeken uit hetzelfde jaar, die inmiddels allang genoten zijn, verder niks aan doen.

 Zonder Frankrijk was ik nooit in Roemenië terecht gekomen. Wat zou in die bijna twintig jaar aan de Gracht in Utrecht gebeurd zijn? Was Yoland dan ook in 2007 overleden? Zouden we nog bij elkaar zijn? Zou de voor-, achterhuiscombi helemaal naar wens verbouwd zijn en het idee van samen-apart of apart-samenwonen uiteindelijk zijn gerealiseerd? Het zijn mogelijkheden, die door het vertrek naar Frankrijk zijn afgesneden. Je zult het nooit weten. Het onbevredigende van slechts één leven kunnen leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten