Oude kaas en bruin brood. Nooit gemist in Frankrijk, nu wel. De kaas dan, de gerijpte kaas, de kaas op leeftijd. Dat brood is nog wel te krijgen, maar kaas .... daar hebben ze hier weinig of geen kaas van gegeten. Het is hangop, die vervolgens bijeen geperst wordt tot een soort Fêta, wat ze hier Telemea noemen. Dat kun je van de koe, schaap, geit of buffel krijgen. Er zullen voor de kenner best smaakverschillen in aanwezig zijn. Aan mij zijn die niet besteed. Die hele Telemea eigenlijk niet en dat neemt toch gauw meer dan de helft van het aanbod in beslag. Maakt niet uit of je op een markt of in de supermarkt zoekt.
Dan zijn er nog wat andere vormen, zoals Burduf, waarin de verder vrij smaakloze, want zeer jonge kaas wordt gegoten of geperst. Soms roken ze 'm, maar rijpen laten ze 'm zelden en als, mondjesmaat verschijnen voorbeelden in de koelingen, dan werkt dat toch anders uit dan in Gouda, of Edam. Volgens mij gebruiken ze geen stremsel maar citroensap, persen niet voldoende en hebben een gebrek aan geduld.
In Frankrijk woonde een Brabander om de hoek, die net als vele andere Nederlanders in de wijdere omtrek van Limoges en Perigueux een soort Gouda, in het Frans 'Goeda' maakte en ongetwijfeld nog maakt. Volgens mij verkaast hij het grootste deel van zijn melkproductie en hij heeft aardig wat koeien rondlopen. Type Gouda, sec of met toegevoegde smaakje (oa mosterdzaad, paprika en brandnetel) en de laatste paar jaren ook iets wat daar niet meer op leek en hij de naam van zijn vrouw had gegeven. Een naam die ik ff kwijt ben. En de versie met fenegriek was om de vingers bij op te eten. Tijd voor de gemissen om te verrijzen??
Geen opmerkingen:
Een reactie posten